Pasywne zimno

1 grudnia 2014, 14:20

Na Uniwersytecie Stanforda opracowano rewolucyjny materiał, który może chłodzić budynki bez potrzeby uruchamiania klimatyzacji. Cienka, wielowarstwowa powłoka ułatwia transfer energii z budynku w postaci promieniowania podczerwonego, a jednocześnie niezwykle efektywnie odbija światło słoneczne



© Andre Karwath, Creative Commons

Czekoladowy problem

17 listopada 2014, 12:36

Dla miłośników czekolady nadchodzą ciężkie czasy. Od 2012 roku spożycie czekolady przewyższa ilość wyprodukowanego kakao. W Afryce Zachodniej, która jest głównym producentem kakao, mają miejsce susze, które zmniejszają plony. Co gorsza uprawy zostały zaatakowane przez grzyba Moniliophthora roreri


Sperma zmniejsza skuteczność mikrobiocydów anty-HIV

13 listopada 2014, 12:07

Białka spermy zaburzają działanie mikrobiocydów w żelu, które mają zapobiegać zakażeniu wirusem HIV. To by wyjaśniało, czemu preparaty te sprawdzają się w badaniach in vitro, lecz już nie w testach klinicznych czy w codziennym życiu.


Włoskie sery prosto z Rosji

20 października 2014, 12:10

Mnisi z Monastyru Wałaamskiego z wyspy położonej w północnej części jeziora Ładoga będą produkować włoskie sery, m.in. mozzarellę.


IBM bez procesorów

20 października 2014, 11:03

IBM i Globalfoundries podpisały umowę, na podstawie której Globalfoundries przejmie IBM-owski wydział zajmujący się produkcją półprzewodników. Portfolio Globalfoundries wzbogaci się zatem o nowe technologie, prawa patentowe, fabryki oraz światowej klasy inżynierów


Zapach piwa specjalnie dla muszek

13 października 2014, 12:04

Drożdże piwne wytwarzają owocowe aromaty, by ścigąnąć muszki owocowe, które rozniosą ich komórki po otoczeniu do nowych źródeł pokarmu i ekosystemów.


500-gigahercowy przełącznik optyczny

12 września 2014, 10:52

Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego powstał pierwszy 500-gigahercowy przełącznik fotonowy. Prace nad jego skonstruowaniem zajęły 4 lata. Nasz przełącznik działa o ponad rząd wielkości szybciej niż wcześniejsze tego typu urządzenia. Działa on szybciej niż współczesne falowody, które przekazują informację za pomocą światła - mówi profesor Stojan Radic.


Sztuczne płytki z hydrożelu wspomagają krzepnięcie

8 września 2014, 11:33

Nowa klasa syntetycznych płytkopodobnych cząstek nasila naturalne krzepnięcie. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że można by je wykorzystać do hamowania krwotoków w czasie operacji czy w leczeniu zaburzeń krzepnięcia.


Naukowcy wpadli na trop roli mRNA w zwyrodnieniu stawów

5 września 2014, 07:36

W chondrocytach pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów (ChZS) zachodzą zmiany w tempie produkcji i niszczenia mRNA.


Crowbar - islandzki baton energetyczny z mąki świerszczowej

4 września 2014, 07:08

Islandczycy Bui Adalsteinsson i Stefan Thoroddsen przymierzają się do produkowania batonów energetycznych z owadów. Crowbar ma być wytwarzany z mąki świerszczowej. Panowie zaanonsowali właśnie na Twitterze, że powstał drugi prototyp.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy